Co je spravedlivé

24. 01. 2020 16:24:46
Dnes jsem přemýšlela o dvou , na první pohled, zcela nesourodých věcech. O důchodech a povinné školní docházce. Je možné, že tyto dvě věci spolu nějak souvisí?

Dnes ráno na mě z netu vykoukla zpráva o tom, že pokud se „nějak“ nebudou řešit budoucí důchody, tak bude důchod kolem sedmi tisíc. Do toho jsem si jinde přečetla, že je těžké dostat chronické absentéry z řad žáků základních škol zpět do lavic a že vadí, když některé děti ukončí základní vzdělání a vědomě nebo na případný popud rodičů ani nenastoupí do střední školy, ačkoli jim v dalším vzdělání není nijak bráněno.

Teď si asi položíte otázku, jak tyto dvě věci spolu souvisí.

Pokusím se to napsat, doufám, že srozumitelně. Pokud jsem četla návrhy na důchody, je snaha především o jakousi sociální „spravedlnost“. Návrhy, které vycházejí ze zásluhovosti bývají potlačovány. Jenže není právě spravedlivé, když lidé, kteří celý život pracovali a odváděli daně a platili si sociální pojištění na tom mají být jen o maličký chloupek lépe než ti, kteří pracovat nechtěli, a tudíž do systému neodvedli nic, naopak jen čerpali.

A v současnosti je tlak na to, aby rodiče dětí, které neposílají do školy, byli trestáni odebráním dávek nebo jejich zmenšením. Protože tím vlastně učí děti, že není třeba nic dělat, že lze natáhnout ruku a dostanou. A hned se zvedla vlna nevole s tím, že ubohé děti nemohou za své rodiče. Jistě, nemohou. Jenže ti rodiče z nich vychovávají další potenciální čerpače dávek, nezodpovědné jedince, kteří si nezvykají na povinnosti (navíc dané zákonem o povinné devítileté školní docházce), nebudou odvádět do systému pojištění nic.

Dle vlastní zkušenosti vím, že zatím u většiny takových rodin selhávají veškeré zatím legální pokusy o nápravu. Schůzky s rodiči, případové konference, spolupráce s OSPODem, s policií. Další organizace jsou spíše ve větších městech, a i ty se musí spoléhat na dobrovolnou spolupráci s rodinou, když rodina nespolupracuje, je vše marné.

A rodiny, kde se pracuje a o děti se starají nejsou státem skoro nijak podpořeny, protože díky výdělkům žádné dávky nepotřebují.

A nyní ta spojitost. Náš stát by měl motivovat lidi k tomu, aby různé dávky nebyly „zadarmo“. Od důchodů, po dávky na bydlení nebo dávky v nezaměstnanosti apod. Výjimku by samozřejmě měli mít lidé, kteří opravdu pracovat nemohou, jsou postižení nebo velice nemocní. Aby někdo celý život nepracoval, aby k tomu vychovával záměrně nebo i bezděčně své děti, to by mělo být postižitelné. Tím, že nebude mít důchod jen o nějakou tu stovku menší než pracující. Tím, že bude trestán za porušování výchovy dětí a mládeže. Zatím se o to ještě nikdo ani nepokusil, ale už mají někteří plná ústa „argumentů“ (nikdy neověřených, takže jsou to jen spekulace), že by to stejně nepomohlo. Tak proč to nezkusit? Mě by to přišlo spravedlivější.

Autor: Jana Karvaiová | pátek 24.1.2020 16:24 | karma článku: 30.33 | přečteno: 852x

Další články blogera

Jana Karvaiová

Kam se posunuje české školství? Řítí se do ř...i

Vlastně ani nevím proč jsem před deseti lety začala více vnímat mediální prostor a sledovat, co se se školstvím děje. Nejsem výzkumník, jsem učitelka. Co vím zcela jistě, naše školství je v situaci, kterou popisuje titulek.

10.2.2023 v 18:21 | Karma článku: 46.19 | Přečteno: 7529 | Diskuse

Jana Karvaiová

Pod rouchem beránčím čert se skrývá

S velkou pompou byl veřejnosti představen tzv. Etický kodex učitele. Vypadá to jako pokrok. Za pokrok se totiž v poslední době vydává kde co.

10.12.2022 v 8:00 | Karma článku: 36.27 | Přečteno: 1921 | Diskuse

Jana Karvaiová

Kdo znáte budoucnost, zvedněte ruku

Učíme se pro budoucnost? Také vás nadzvedávají ze židle články o potřebě učit se pro budoucnost? Pojďme se společně zamyslet.

12.1.2022 v 16:16 | Karma článku: 24.45 | Přečteno: 530 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.90 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2021 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 290 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 274 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1669

Působím ve školství, především ve speciálním. Snažím se o nápravu věcí ohledně speciálního školství, sleduji informace, píšu, pracuji. Zatím mě optimismus neopustil.

Jsem členem ASP a spolku Pedagogická komora.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...